Min drøm om en bedre verden

I dag hadde vi skrivedag i norsk, og for å få inspirasjon leste jeg gjennom essayet jeg skrev på starten av skoleåret og innså at jeg egentlig er veldig fornøyd med det. Derfor vil jeg også dele det med dere.

Oppgaven var å skrive et essay om min drøm for en bedre verden. Dette var første gang jeg skrev et essay.


En bedre verden?


Martin Luther King hadde en drøm. Drømmen hans gikk ut på at svarte og hvite skulle være like mye verdt. Ta samme buss, bo i samme nabolag, ja, til og med gå på samme skole! Hvor mange var det ikke på den tiden som lo av han, og mente at dette aldri kom til å bli mulig?

Hitler hadde også en drøm. Drømmen hans gikk ut på at jøder var mindre verdt enn andre mennesker. At det eneste rette å gjøre var å utrydde dem, ofte på grusomme måter. Det var sikkert mange som lo av han også, og sa at det aldri kom til å skje.

Nå, så mange år senere, sitter jeg her. Jeg kommer kanskje ikke til å bli verdenskjent for mine ord, men jeg har også en drøm. En drøm om en bedre verden.

Kommer mine ord til å bli ledd av? Når teksten min blir lest om kanskje femti eller hundre år, vil folk se på meg som en gærning for hva jeg mener verden skal være, eller vil de ta det jeg har skrevet som en selvfølge?

For selvfølgen kan være vår største fiende i denne situasjonen. For oss i Norge finnes det ikke noe mer naturlig enn å våkne opp i en varm seng om morgenen, ta en lang dusj og spise en god frokost. Å gå på skolen, der jenter og gutter, hvite og svarte går i samme klasse. Skolen er dessuten gratis, selvfølgelig er den det. Det skulle bare mangle.

Men dette er faktisk ikke selvfølger. Dette er ting mennesker har kjempet hardt for i mange år. Ting som generasjonen før oss bare kunne drømme om. Så kan vi spørre oss selv, var det egentlig verdt det?

For menneskeheten er på en destruktiv vei nå. Vi kjemper for menneskerettigheter og velferd. Vi vier livene våre til å gjøre verden til et bedre sted å leve i. Mange dør i forsøket.

Så se for deg en gullfisk i en bolle. Bollen er bar, fisken har liten plass og det er ikke ideelle forhold for en fisk. Eieren av fisken bryr seg ikke med å gjøre noe med forholdene til fisken. Den har jo omtrent ikke hukommelse, den rekker ikke å tenke at den ikke har det bra før den har glemt det igjen.

Så hva om det er det samme med oss og denne jorden? Kanskje vi bare er masse gullfisker i en bolle. Er det noe mening med våre liv når vi lever så kort? Er det da verdt å bruker hele livene våre på å jobbe for at vi skal ha det bedre i de knappe 80 årene våre på denne jorda? Vi vet jo at det snart tar slutt.

Men allikevel, det å ikke gjøre noe virker meningløst. Å leve livet, vel vitende om at det er mange i denne verdenen som ikke har det bra, på den ene eller andre måten. Når vi er skapt med samvittighet og empati, må det jo ha en mening. Det må vel være en grunn?

Jeg har en drøm. En drøm om en bedre verden. En verden der alle har rom til å være ulike, og mulighet til å være like. Jeg har en drøm om en verden der vi ser regnbuer på himmelen hver dag og gresset alltid er grønt.

Men hvem sitter med fasitsvarene på hvordan vi skal få en bedre verden? Eller, hva som i det hele tatt er en bedre verden? Hvem er det som skal bestemme dette? Martin Luther King? Adolf Hitler? Eller meg selv?

Kanskje det burde være fisken selv som bestemmer over sin egen bolle. For ikke alle fisk glemmer like lett. Noen husker alt, alltid.

En bedre verden handler om å ta valg. Valget mellom å glemme, og overlate problemet til andre, eller å hjelpe. Noen typer fisk dør dessuten om de slutter å svømme. De må svømme videre, rundt og rundt, hele livet. Hva slags fisk velger du å være? Er du villig til å fortsette å svømme?

Blowing_bubbles_by_aquasixio_large

Bilde//Weheartit

4 kommentarer

Ask for answers

23.nov.2009 kl.13:39

Hei Ida :)

Tusen takk for din kommentar. Jeg er enig i at det er for mye bilder og for lite tekst. Men, jeg har perioder hvor jeg sliter veldig med skrivesperre, og da poster jeg bilder ;)

Fotograf i fokus var noe jeg begynte med for litt over en måned siden. Jeg vil absolutt anbefale deg å ta en titt i arkivet mitt, fra oktober. Der er det både artikler og lange poster om ting og tang, mange har satt pris på. Jeg elsker å skrive!

Flott du liker Links to Love. Det er et fast innslag som vil bli postet èn gang i uka, fremover ;)

Sånn! Da skal jeg lese litt gjennom dine innlegg :)

Enea Granmar

23.nov.2009 kl.14:57

Så nydelig Ida, du får sikkert kjempebra karakter på det :D Flinke jenta mi <3

Anne Mette

24.nov.2009 kl.07:24

da jeg hadde prøve om det samma fikk jeg ''prøver du og være morsom'' :( heheah

Ida Stalder

24.nov.2009 kl.11:58

Anne Mette: Uff da :p

Skriv en ny kommentar

hits