10 ting jeg skulle ønske jeg hadde fortalt meg selv for tre år siden

I morgen begynner jeg på mitt siste halvår, siste semester, på videregående. Bare noen måneder igjen, så er jeg ferdig med tre års utdannelse og kan gå videre med livet mitt.

Jeg husker jeg var livredd da jeg startet. Her er ti ting jeg skulle ønske jeg kunne ha fortalt meg selv da jeg startet på videregående. Ti ting jeg vet nå, men ikke visste da.

Men først:

Dette er klassen min i første klasse. Vi var fem klasser på den tiden.

1. Videregående er ikke som ungdomsskolen!

På ungdomsskolen ble jeg og vennene mine ganske dårlig behandlet på grunn av stilen vi hadde på den tiden. Både av elever, lærere og rektor. På videregående var alle venner, og lærerne mine hørte på mye av den samme musikken som meg. (Nesten) ingen ser to ganger på deg og alt er rett og slett så mye enklere.

Lærere gikk fra å være naturlige fiender, til mennesker jeg kan sitte og ha hyggelige msn samtaler med. Hadde jeg bare visst dette da jeg først startet på videregående hadde jeg spart meg selv for så mye bekymring.

2. Du valgte riktig linje!

Da jeg bestemte meg for å gå medier og kommunikasjon var det mer eller mindre på måfå. Jeg ville ikke gå allmenn, og likte og ta bilder (trodde jeg hvertfall), og derfor ble det media. Jeg var heldig, for det passet meg perfekt. Min største frykt var å velge feil linje og måtte gå om igjen, så det er godt å vite at jeg valgte riktig.

3. Du kommer til å få deg venner.

Jeg var sikkert på at jeg kom til å ende opp som jenta som satt alene i kantina uten noen venner. Det hadde jeg ikke trengt å bekymre meg over, for jeg klarte meg helt fint og er nå venn med de flotteste personene jeg kan tenke meg!

4. Ikke ta klassekameratene dine for gitt.

Av de 15 elevene jeg gikk i klasse med da jeg startet på videregående, har åtte av dem sluttet eller byttet skole. Og det var bare fra min klasse, utrolig mange andre har sluttet også. Vi var 75 da jeg startet, i dag er vi vel litt over 40. Noen tenker jeg ikke over at er borte, mens andre savner jeg utrolig mye! Jeg skulle ønske jeg satt mer pris på dem fra starten.

5. Ikke ta lærerne dine for gitt.

Det samme gjelder lærerne. Plutselig skulle alle yndlingslærerne mine ha pappa-permisjon, pensjonere seg, kun jobbe med andre klassetrinn osv. Tro det eller ei, men lærerne er en stor del av hvorfor jeg liker media så godt, og noen var det faktisk vondt å miste.

6. Ikke tro at de neste tre årene kommer til å bli lette bare fordi du ikke valgte allmenn.

Da jeg begynte i første klasse tenkte jeg at dette kom til å bli de tre letteste årene i mitt liv. Det ble det ikke. Det har vært hard jobbing, sene kvelder med lekser, jeg har sittet igjen på skolen mange timer etter at vi sluttet for å få ferdig ting og aldri så lite tårer her og der. Givende, karakterbyggende og opplevelsesrikt, ja, men lett? På ingen måte.

7. Jobb hardt i første klasse også, din idiot.

Ok, jeg løy i punktet over. Jeg jobbet utrolig hardt i to år, men det første året var faktisk et av de letteste i mitt liv. Det kan ha noe å gjøre med at jeg ikke gjore stort på skolen, som vistes på karakterene. Jeg har gått opp fra en 3,4 til en 4,8, så det er tydelig at hardt arbeid gir resultater. Men det er fortsatt hull i kunnskapen min som jeg merker nå, og jeg skulle ønske jeg kunne gått tilbake og bedt meg selv om å jobbe litt hardere!

8. Begynn å spare penger til Firenze!

I andre klasse dro klassen på tur til Italia. Jeg hadde ikke råd til å være med. Jeg skulle ønske jeg kunne begynt å spare med en gang jeg begynte på skolen, slik at jeg kunne vært med. Vel, vel, jeg skal nok få tatt meg en tur til Firenze i løpet av livet uansett. Fortsatt kjipt.

9. Du kommer ikke til å miste de andre vennene dine.

Jeg husker jeg var livredd da gjengen min gikk hver sin vei til forskjellige skoler. Jeg var sikker på at jeg kom til å miste dem. Men det gikk fint, jeg har lært at det faktisk er mulig å beholde de gamle vennene sine og få seg nye! Ikke dårlig.

10. De kommende årene kommer til å bli de beste i ditt liv.

For det ble de. På tross av opp- og ned-turer har disse tre årene på videregående gitt meg så utrolig mye. Jeg har lært så mye nytt, om skoleting, livet og meg selv. Jeg har hatt det utrolig mye gøy og fått mange nye erfaringer. Jeg ville ikke tatt tilbake disse årene for alt i verden.

Og så til slutt:
Dette er da alle som er igjen. Nå er vi tre klasser, alle samlet på dette bildet.

Herregud som jeg setter pris på de siste tre årene.

5 kommentarer

Emilie.

04.jan.2010 kl.12:13

Så godt å høre at du er fornøyd med utdannelsen så langt. ^^

KAR

04.jan.2010 kl.14:13

SÅ FLINK IDA :D

Ask for answers

05.jan.2010 kl.14:58

Dette var et veldig fint innlegg, Ida. Leste faktisk noe lignende på Zen Habits i går :)

Jeg kunne fortalt 16-år gamle Ulrikke mye av det samme som du ville fortalt deg selv.

Gratulerer med nesten fullført videregående! Litt trist å tenke på at om jeg ikke hadde sluttet, ville jeg vært der du er nå. Men, jaja; gjort er gjort!

Lykke til videre :)

Ida Stalder

05.jan.2010 kl.20:41

Ask for answers: Hehe, jeg fikk inspirasjon til dette innlegget av en av linkene på det siste links to love-innlegget ditt! Så du har deg selv å takke :p

Takk for det, lykke til du også :)

Ingvild

06.jan.2010 kl.11:05

Det var veldig beroligende å lese:) jeg er livredd for vgs. Rådgiveren min hadde glemt å si at jeg må søke spesielt å har tre uker på og bestemme meg. Noe jeg ikke har gjort...

Skriv en ny kommentar

hits