Harry Potter - ting de fleste ikke vet...

Det er ingen hemmelighet at jeg liker Harry Potter. Det er heller ingen hemmelighet at jeg liker spesielle fakta. Så, her kommer en del morsomme fakta bak den fantastiske bokserien Harry Potter. Det er masse symbolikk og skjulte meninger ute og går, pluss en del andre ting som er spennende å vite. Håper dere liker dem like godt som jeg!

Rowling har selv sagt at Dumbledore er homo, og at han var forelsket i Grindewald, trollmannen han var venn med i ungdommen og senere beseiret i en duell.

Rowling er den første som ble milliardær ved å skrive bøker.

For å komme inn i the ministry of magic på muggle-måten må du skrive inn en tallkode i telefonboksen. Denne koden er 6-2-4-4-2. M-A-G-I-C, med andre ord.

Dementors er laget ut av Rowlings bilde av depresjon, og hun fikk ideen da hun selv var deprimert. Som det ofte også er med depresjoner, hjelper sjokolade når du har blitt utsatt for dementors.Da de i den første filmen skulle filme scenen hvor Harry ser inn i speilet Erised spurte de om Rowling ville spille Lily, moren til Harry, men hun takket nei. Erised er for øvrig Desire baklengs.

Etter kampen med dødseterne, hvor Madeye Moody dør, samles tretten personer (Mr. and Mrs. Weasley, Bill, Fleur, Fred, George, Ron, Ginny, Harry, Hermione, Lupin, Tonks og Hagrid) seg i the burrow for å sørge over Moody. Lupin er den første som reiser seg og bestemmer seg for å lete etter liket. Senere i boka blir han drept, som den første av de som var tilstede. Dette minner om hva Trelawney sa i bok nummer tre; when thirteen dine together, the first to rise will be the first to die.

Skuespilleren som spiller Moaning Myrtle er 37 år, og dermed den eldste personen som spiller en Hogwartselev.Harry Potter and the Deathly Hallows solgte 11 millioner kopier dagen den kom ut, og slo dermed alle Rowlings tidligere rekorder over fortest selgende bok gjennom tidene.

Harry Potter ble født 31 Juli 1980 - det vil si at om han var virkelig ville han fyllt 30 år i år. Rowling er for øvrig også født 31 Juli.

Navnet Voldemort kommer fra de franske ordene som betyr "å fly fra døden". Alle som har lest bøkene vet hvor godt dette passer.J.K. Rowling har egentlig ikke "K" i navnet sitt, men hun ble bedt om å bruke initalene, for å appelere mer til de mannlige leserne. K tok hun fra bestemoren, Kathleen.

Opprinnelig skulle Arthur Weasly dø i den siste boken, men Rowling lot vær å drepe han. Isteden tok hun livet av Remus Lupin for å veie opp.

Så mange turister kommer til King Cross Station hvert år for å ta bilder av platform 9 og 10 at de satt opp et skilt i mellom hvor det står 9 and 3/4.Rowling tok en test på internett for å se hvilket hus hun ville kommet i, og endte i Hufflepuff (det gjorde jeg også!).

Rowling har sagt at om hun kunne vært en animagi, ville hun blitt til en oter. Derfor er også Hermiones patronous en oter, og det passer siden Rowling har sagt at Hermione ligner på henne da hun var ung.

Læreren i Defence against the dark arts i den femte boka er en kentaur, som vil si at han har underkroppen til en hest. Kentaurere går ikke med klær, så dette vil da igjen si at utstyret er totalt synlig for hele klassen. Dessuten står det at han "viftet med halen," som vil si at han viste rumpehullet sitt til en gjeng femtenåringer. (Takk til Enea som påpekte dette!)

Morsmorde betyr "å ta en bit av døden" på fransk. Det er denne formelen som blir brukt til å mane fram the dark mark.Hermione er et bilde av Rowling da hun var ung, og dessuten et veldig godt verktøy for Rowling da hun ville lære leserne mer om trollmannsverdenen, siden Hermione kan så mye.

Føniksen er Rowlings favorittskapning i bøkene.

I Harry Potter and the Goblet of Fire ser vi en jente kalt Natalie McDonald bli valgt inn i Griffindor. Det er ikke et tilfeldig navn. Rowling fikk et brev av en venn av moren til Natalie og fortalte om hvordan hun hadde leukemi, og at Natalie hadde satt pris på et brev fra Rowling. Men hun fikk brevet sent fordi hun var på ferie. Hun skrev allikevel tilbake i håp om at Natalie fortsatt var i live, og fortalte henne hva som skjedde med alle hovedkarakterene. Natalie hadde allerede gått bort da de mottok brevet, og Rowling plasserte henne i Gryffindor, huset for de modige, som en hyllest til jenta.Rowling har heller ikke valgt navnene på karakterene tilfeldig:

  • Sirius Black: Sirius har fått navnet sitt fra hundestjernen Sirius, som passer siden han kan forvandle seg til en hund (en sort en også, som passer til etternavnet).
  • Mundugus Fletcher: Mundugus kommer fra det spanske ordet som betyr "stinkende tobakk".
  • Albus Dumbledore: Dumbledores fulle navn er Albus Wulfric Percival Brian Dumbledore. Albus er latin for hvit (god, med andre ord), Wulfric var navnet på en helgen, Percival var en av King Arthurs riddere, Brian er et keltisk navn som betyr sterk, og Dumbledore kommer fra gammel-engelsk og betyr humle. 
  • Ernie og Stanley, sjåførene på the Knight Bus, er oppkalt etter bestefedrene til Rowling.
  • Hedwig: Hedwig, kommer sannsynligvis fra Saint Hedwig of Andechs, og Hedwigs død er et symbol på at Harry ikke lenger er ung og uskyldig, men myndig.
  • Argus Filch: Argus kommer fra gresk mytologi, hvor Argus var en mann med hundre øyne som kunne se alt. Vaktmesteren er kjent for å få med seg det meste som skjer på skolen.
  • Minerva McGonagall: Minerva betyr vis. 

Det finnes masse, masse mer spennende fakta og skjulte meninger, kanskje jeg lager et oppfølgingsinnlegg senere :)


Kilder:
Randomhistory.com
Angelfire.com
Harry Potter wiki

Barneboka Intervju med J.K. Rowling
Egne oppdagelser
Bilder//Google

19 kommentarer

ANDY

07.sep.2010 kl.22:48

Jeg elsker når du kommer med sånne innlegg som dette!

Nå har jeg akkurat fått somlet meg til å poste et nytt brev til deg forresten :-)

Ida Stalder

07.sep.2010 kl.23:03

ANDY: Så braaa til begge delene :D

Enea

08.sep.2010 kl.00:29

<3!

The Sexpert

08.sep.2010 kl.00:46

Det er ingen i verden som er billionær. Billion på engelsk er milliard på norsk.

Ida Stalder

08.sep.2010 kl.00:50

The Sexpert: Woops, my bad! Skal rette det opp, takk!

Camilla Rose

08.sep.2010 kl.22:04

Haha, så tøft! :D

Camilla Rose

09.sep.2010 kl.00:31

sv: Tusen takk! :D

Carina

10.sep.2010 kl.13:35

Elsker Harry Potter - og elsker dette innlegget! Utrolig tøft :)

Fr.Vidvandre

17.sep.2010 kl.19:39

Jeg elsker Harry Potter og dette var knall lesing, klarer snart ikke å vente på den siste filmen - selv om de ikke kommer til å være i nærheten av boken :)

Ida Stalder

17.sep.2010 kl.19:45

Fr.Vidvandre: Så bra du likte det :) Jeg gleder meg så til ny film! Klarer ikke vente selv, blir spennende å se hvordan de har valgt å gjøre det!

woohoo

22.sep.2010 kl.09:14

Ohh spennende! Me likes Harry Potter alot! Åhh, snart ny film! Cant wait!!!

Vibeke

29.sep.2010 kl.22:37

Elsker alle disse faktaene om Harry Potter, og visste faktisk det du skrev fra før av.

Flott innlegg!

Ida Stalder

29.sep.2010 kl.23:02

Vibeke: Tusen takk :) Jeg er skikkelig Harry Potter fan, men visste ikke halvparten en gang før jeg begynte å gjøre research. Så ikke dårlig av deg å ha så mye kunnskap ;)

01.okt.2010 kl.00:09

åååh ! likerlikerliker

Victoria

05.okt.2010 kl.16:48

Herregud, jeg begynte å gråte på det der med hun jenta som hadde leukemi. Guud, så trist.

Ida Stalder

05.okt.2010 kl.17:30

Victoria: Trist, men fint også at Rowling tenkte på henne :)

ohplease

15.okt.2010 kl.09:18

hvordan kan den tallkoden bli M-A-G-I-C?

Ida Stalder

17.okt.2010 kl.17:03

ohplease: Fordi om du skriver en SMS med engelsk som språk, og trykker på tastene 6-2-4-4-2 vil ordet "magic" komme automatisk opp. Du vet, siden 6 har bokstaven m på seg, 2 har bokstaven a på seg osv ;) Skjønner?

EliasPotter

01.des.2010 kl.20:40

Super kult innlegg !!

JEG ELSKER HARRY POTTER

Se på bloggen min ??

www.harrypottter.blogg.no

Skriv en ny kommentar

hits