Bloggere mot retusjering

Etter å ha lest blogginnleggene til Speilvendt og Sofsen, vil jeg også blogge om antiretusjeringskampanjen.

Hvor enn vi går ser vi reklame. Vakre, plettfrie jenter, med nydelig hud, fem centimeter lange øyevipper og en kropp til å dø for. Deretter ser vi oss i speilet og tenker at vi gjerne vil være som dem. The pretty ones. De aller fleste er klar over at disse reklamebildene har tatt en runde eller ti gjennom photoshop før de blir publisert, men vi lar oss påvirke allikevel.

Det finnes også dem som ikke er klar over hvor mye teknisk arbeid det ligger bak å få jentene til å se ut som de gjør. De tror at jentene faktisk ser slik ut, og vil gjerne bli like pene som dem. De jakter etter et skjønnhetsideal som ikke finnes. Ungdom mot retusjert reklame vil at reklamen som er retusjert skal merkes, og det er jeg helt enig i!

Selv redigerer jeg alltid bildene mine. Jeg fikser på utsnittet, lyset, skarpheten, fargene og kontrastene. For eksempel slik:Før, derimot... Da var jeg var ekstrem. Bare se:

That's NOT hot! And it's definitely not reality. Det er noen år siden jeg sluttet med dette, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg gjorde det i utgangspunktet. Antageligvis fordi det ikke går an å se bra ut på et bilde i dag uten å retusjere det. Du kan aldri måle deg med modellene uansett. Men de er ikke virkelige. Og vi er bra nok, uten redigering. Så spre budskapet!

5 kommentarer

Veronica

03.des.2010 kl.12:45

Viktig innlegg! Men vi må ikke bli helt gale. Beskjære og endre lys synes jeg IKKE er retusjering. Synes vi burde bli mye, mye flinkere til å beskjære bilder, jeg er lei av blogger med GIGANTISKE bilder som tar ÅR å laste ned, istedenfor å kutte ut det viktigste og legge ut kun det. Jeg beskjærer alt, og via blogg-innlegg-programmet jeg bruker så kan jeg nå også finpusse lysstyrken, noe jeg bruker ofte.

Men å begynne å justere farger, ta vekk ting man ikke liker, forstørre andre ting, glatte ut rynker osv... Det har ingenting å si på størrelsen på bildet, eller tydeligheten på det man vil vise. DET er unødvendig og går lett som retusjering. Jeg synes ikke bare det skal merkes, jeg synes det skal forbys å gjøre "unødvendige endringer".

Hurra for alle som stiller opp på kampanjen, jeg funderer å være med jeg og. Alt jeg beskrev her som retusjering gjøres jo med mat også. Saftig burger på reklamen, dassbløt ekkel flat greie i butikken. Det og bør forbys!!

Ida Stalder

03.des.2010 kl.13:21

Veronica: Jeg syns det er greit å justere farger og andre rent fototekniske ting, men, som du sier, å glatte ut hud, endre på former osv er ikke greit. Jeg tror det er vanskelig å forby det, det blir sikker uansett en del smutthull, og dessuten utrolig vanskelig å gjennomføre. Merking av retusjert reklame er i det minste første steget på veien :)

Haha, ja! Matreklamer er veldig forskjellig fra hvordan tingen egentlig ser ut. Det er helt utrolig hvor uærlig reklamebransjen er.

The Sexpert

03.des.2010 kl.14:53

Du er langt penere på de uredigerte bildene. Ser at det er langt mer naturlig. Og de fine linjene og trekkende vises mye bedre enn på et sånn "barbie-bilde".

Dantè Caballero

03.des.2010 kl.17:59

Ja, skyld det hele på retusjert reklame slik at ungdommene (eller voksne for den saks skyld) selv slipper å stå til ansvar for deres egne valg.

Ida Stalder

03.des.2010 kl.22:12

Dantè Caballero: Og hva sikter du til når du skriver egene valg? At unge jenter velger å ha dårlig selvbilde, å aldri føle seg bra nok eller å hate seg selv? Eller at de får spiseforstyrrelser, som mange aldri klarer å komme seg ut av, og som noen faktisk dør på grunn av?

Skriv en ny kommentar

hits